08.11.2021

272

Автор: Управління культури Бориспільської міської ради.

Бориспільському державному історичному музею 54 роки!

Вітаємо!!!

Історія музею

Музей у Борисполі відкритий 7 листопада 1967 року. Ініціатором створення музею і незмінним його директором протягом 30 років був Віктор Іванович Йова.

З 350 перших експонатів вже на кінець 70-их років музейна колекція зросла до 2 тисяч, і з роками їх кількість постійно зростала. У тодішньому маленькому приміщенні розмістити їх було просто неможливо, тому постало питання про розширення музею. Цю ідею підтримало керівництво району та міста: тодішні голова міськвиконкому Мазур Лідія Юріївна (нині головний редактор журналу «Жінка») та перший секретар міськкому партії Зозуля Анатолій Петрович. У кінці 1980 року міськвиконкомом було виділено двоповерхове приміщення, перебудоване під вимоги музею архітекторами С. Йожиковим та С. Власюком. Побудову експозиції і художнє оформлення в шести залах розробив директор В. Йова. Музей будувався на кошти багатьох підприємств міста і став дійсно народною будовою. Будівельні роботи були виконані ПМК-10 тресту «Бориспільсільбуд», керівник - Приятель Наум Михайлович. Багато людей доклало чималих сил і енергії, щоб новий музей став справжньою окрасою міста.

Новозбудоване приміщення музею прийняло перших відвідувачів 23 вересня 1990 року, у день святкування річниці визволення Борисполя від німецько-фашистських окупантів.

Увесь цей час музейні колекції постійно зростали, адже пошукова робота ніколи не припинялася. З кожним роком кількість експонатів невпинно збільшувалася, і не лише за рахунок давніх, а й сучасних. З часом навіть нове приміщення музею не змогло вмістити всі експонати, відтак постала нагальна потреба у розширенні. Першим етапом такого розширення стало відкриття у червні 2012 року відділу "Сучасний Бориспіль", де висвітлені новітня історія та сучасне життя міста. Ініціатива міської влади знайшла свою підтримку серед бориспільців, зокрема, підприємців, громадських діячів, які і надали посильну допомогу для створення відділу музею.